Učenici 2. razreda na satu glazbene kulture

Učenici mlađe školske dobi pokazali su veliki interes za brojne zajedničke aktivnosti. Na nastavnom satu učiteljica  je poticala dječake i djevojčice na međusobno druženje i usmjeravala ih na suradnju.

Na početku nastave učenici su umjereni na promatranje i analiziranje slike u udžbeniku. Cilj razgovora je uočiti brojne različitosti među djecom koja zajedno plešu i pritom su sretna i zadovoljna u provođenju zajedničke aktivnosti.  Važno je istaknuti učenicima da je ples zabavna aktivnost koju mogu provoditi dječaci i djevojčice zajedno.

Nakon što su se učenici upoznali s tekstom i melodijom Dječje poskočice, podijeljeni su u dvije skupine (skupina dječaka i skupina djevojčica). Skupine su jedna nasuprot drugoj. Djevojčice i dječaci u plesu se kreću u različitom smjeru kako bi ples bio skladan i cjelovit. Uz projektor na kojemu je tekst pjesme koju paralelno pjevaju, te uz matricu pjesme, učenici usvajaju plesne korake.
Slijedi zajednički ples.
Učenike su potaknuti da se prisjete i predlože što više zajedničkih aktivnosti dječaka i djevojčica (referirati se na sliku o kojoj su prethodno razgovarali). Učenici navode u kojim sve situacijama je zabavno plesati i kada nam poznavanje plesnih koraka može biti korisno.

Postignut je cilj:  ples se percipira kao aktivnost koja je korisna i zabavna i djevojčicama i dječacima!